Böröcz András

Böröcz András

Böröcz András New Yorkban élő, nemzetközileg elismert szobrászművész baráti és üzleti kapcsolatban állt Budai Györggyel.

Akasztottak című hangszer-faszobor alkotása Budai György jóvoltából Magyarországra, a Szépmuvészeti Múzeumba került. Dés László 23 perces alkotást komponált a szobrokra, jókora marimba alkatrészeiként kezelve az egyes alakokat. Az Amadinda együttes és a Keller Kvartet eljátsszotta az Akasztottakat, Gothár Péter filmet készített a zenéhez a szoborról, pontosabban: a zenére és a szoborra. A zenét és a filmet CD-n rögzítették. Az Akasztottak című film producere Budai György volt. A 17 akasztott embert ábrázoló szoborcsoport egyes alakjait megütve 17 különböző hangot adnak.

Böröcz András alkotásaival gyakran találkozhatunk Magyarországon is. Bronzzal, gipsszel, üveggel, fával, papírral egyaránt dolgozott, kipróbálta a szobrászat, festészet, grafika műfajait is. Eddigi alkotói életművében hosszú és sokrétű korszakot képvisel a ceruzás időszak. A ceruzát olyan alapanyagként használja, melyből szobrok, és kisebb installációk születnek.

A “Fakönyvek” című kiállításához kapcsolódó performansz előadása a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Alapítvány támogatásával valósult meg 2009. novemberében.

 


Miklós Marcell

Mikós Marczell1981. szeptember 19. -én született Budapesten.
Tanulmányait a Pethő Sándor utcai általános iskolában, a Wesselényi utcai Amerikai Alapítványi iskolában, majd az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban folytatta. Ez utóbbiban érettségizett.
2001 -ben az Új Színház stúdiósa volt.
2002-2006-ig a Színház és Filmművészeti Egyetemre járt, ahol diplomát szerzett.
2001-ben Kamondi Zoltán “Kísértések” c. filmjében, amelynek Budai György producere volt, főszerepet játszott.
1997-től A Zugszínház alternatív színházi társulat tagja.
2006- tól a Nemzeti Színház tagja. Szerepel a “Tartuffe” “Ötödik Pecsét” “A varázsló kertje” c. előadásokban. 2005 őszén szerepelt Elek Judit “És a nyolcadik napon” c. filmjében. 2006 telén játszott Hajdu Szabolcs “Off Hollywood” c. filmjében.

Az ösztöndíj összegét egy előadás megrendezésére fordította. A Kazetta című darab egyik bemutatója a Váci Fegyház és Börtön fogva tartottai számára került bemutatásra.

 


Szervanszky Natasha

gondonkaművész

Szervanszky Natasha1981-ben született Tokióban.
Tanulmányait Londonban és Budapesten folytatta, 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. (Korábban a Channing School (Highgate, London), a Purcell School (specialist music school, London) és a Royal College of Music tanulója Londonban).
2005 óta Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművész tanítványa.
Korábbi mesterei: Gordon Pringle, Rosemary Elliott, Steven Doane, Alexander Boyarsky és Onczay Csaba
2004-ben elvégezte Kurtág György IMS Prussia Cove Chamber Music kurzusát
Számos zenei verseny nyertese:
2000 David Popper Nemzetközi gordonkaverseny , Magyarországon
2000 Helen Just and Susan Connel Chamber Music Prize,Royal College of Music
2000 Gerard Heller Intercollegiate String Quartet Prize, London
2003 Anna Shuttleworth Solo Cello Prize, Royal College of Music
Két évet játszott a Budapesti Filharmonikus Zenekarban.
Magyarul, angolul, franciául és japánul beszél.
Az alapítvány támogatásával Szervanszky Natasha londoni bemutatkozó koncertje került megszervezésre 2008-ban.

 


Kovács Ferenc

Kovács FerencKovács Ferenc Budapesten született, 1957 július 16-án, képzőművész, zeneszerető családi környezetben. Zongora és hegedű tanulmányok után 15 évesen kezdett trombitálni. A diploma megszerzését követően több szimfonikus zenekarban játszott, emellett azonban egyéb zenei műfajok megismerésére is hangsúlyt fektetett. A népzenétől a kortárs zenén keresztül a jazzig minden komolyan érdekelte. Így lett alapítója a Budapest Ragtime Band, a MAKUZ, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, s tagja a Dresch Quartet és a Djabe zenekaroknak. Önálló zenéi kialakítását 2000-től a Magony szólólemezzel kezdte, amelyet azután vonós együttessé alakított. A kortárs jazz magyar fúziója a Tranzittal kezdődött, majd a Hatok és a Beli Buba formációin keresztül a GRAND MAGONY együttesben csúcsosodott ki, melyben a cigányzenétől a jazzig mindent játszó, kimagasló képességű kortárs magyar előadókat találhatunk. Olyan külföldi nagyságokkal készíthetett lemezeket, mint Roscoe Mitchell, Archie Shepp, Steve Hackett, Joel Rubin, Hamid Drake. Az elmúlt évek során négyszer nyerte el Magyarországon az év zenekara díját (Emerton díj), ötször az év lemeze díját, valamint több aranylemez díjat. 2004-ben Princeaward díjat kapott, 2005-ben pedig Los Angelesben a Djabe zenekarral (Sheafs are Dancing) Surround music award díjra jelölték. 2007-ben Brighton-ban az év legjobb világzenei koncertjének díját nyerte el A Hawk and a Hacksaw and the Hun Hangar együttessel. 2008-ban a “Párhuzamos Kultúráért” Díjjal tüntették ki.

 


 Csizmadia Anna

Csizmadia AnnaCsizmadia Anna vajdasági Bácskertesről (Kupuszinából) származik. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. A 2012-ben rendezett Fölszállott a Páva népzenei verseny győztese.

Az alapítvány kezdeményezésére és 2001-ben nyújtott támogatásával a vajdasági Pannon TV portréfilmet készített Csizmadia Anna vajdasági énekesnő bemutatására. A 25 perces zenés portréfilm Csizmadia Anna bemutatásán túl ismerteti azokat a zenei hatásokat, amelyek az énekesnőt Kovács Ferenc zeneművésszel való szakmai együttműködése során érik.
A filmet a linkre kattintva tekinthetik meg.


A Vajdasági Poverello Alapítvány

Poverello Alapítvány

A Vajdasági Poverello Alapítványnak magyar nyelvű, magyar ifjúsági irodalmi könyveket adományoztunk 2012. decemberében.
A Poverello közhasznú, nonprofit alapítvány emberbaráti-jótékonysági célokat szolgál. Az alapítvány célja – többek között – eszközök biztosítása és tevékenység a gyermekvédelem és az emberbaráti-jótékonysági terén. Az alapítvány nehéz szociális helyzetben élő gyermekeknek számára szervez tanfolyamokat és szemináriumokat, nyújt szociális szolgáltatásokat, emberbaráti segítséget.

Az adományozó Budai György Emlékalapítvány célja, hogy az adományozás révén kiváló magyar irodalmi alkotásokkal segítse a Poverello Alapítvány gondoskodását élvező gyermekek számára anyanyelvük ápolását, a magyar ifjúsági irodalom, a magyar kultúra megismerését.

 


Az Alma on Dobbin amerikai nonprofit szervezet támogatása

Alma On DobbinAz Alapítvány 2011-ben új – a későbbiekben folyamatosnak szánt – nemzetközi közhasznú tevékenységének alapjait teremtette meg: támogatást nyújtott az amerikai Alma on Dobbin Alapítványnak.

Az Alma on Dobbin Alapítványnak nyújtott támogatással az alapítvány az Alma művészeti programjait támogatta, segítve ez által a nemzetközi kulturális kapcsolatok fejlődését. A vizuális művészetek támogatására létrejött amerikai non profit szervezet célja, hogy kapcsolatot teremtsen az amerikai és európai művészek között, támogassa a kulturális kapcsolatokat. Az Almának nyújtott támogatással a Budai György Emlékalapítvány segítette a magyar művészet bekapcsolódását a nemzetközi művészeti életbe. Támogatásunk révén Szemző Zsófia magyar képzőművész az Alma vendége volt New Yorkban.