Budai György

(Budapest, 1953. február 14– Budapest, 2007. január 31.) üzletember, producer, mecénás.

Tanulmányai:

A József Attila Gimnáziumban érettségizett 1971-ben. 1984-ben szerzett jogi diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

Szakmai pályafutása

Üzletember volt, aki művészetszeretetből, mecénásként támogatta a magyar kultúrát és  annak képviselőit. Számos tanulni vágyó tehetséget és értékes kezdeményezést segített hozzá a kibontakozás lehetőségéhez. A szellemi, anyagi és szervezési támogatást többnyire névtelenül és dokumentálatlanul nyújtotta a különböző művészeti és egyéb területeken.  Humanitása, személyiségének kisugárzása és önzetlen segítőkészsége sok alkotót és tehetséget segített a pályáján.

Támogatásával jött létre az Emlékmű az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Mártírjainak a 301-es parcellában (Jovánovics György szobrászművész alkotása).

Budai György vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum számára Böröcz András szobrászművész Akasztottak  című szoborcsoportját.

Támogatást nyújtott a Dzsungel könyve (musical) (zene: Dés László, szöveg: Békés Pál, dalszöveg: Geszti Péter), a Valahol Európában (musical) (zene: Dés László, szöveg: Böhm György, Korcsmáros György, Horváth Péter, dalszöveg: Nemes István) alkotások létrehozásához.

Segítette Kovács Ferenc zeneművész pályáját, Fehér László festőművész tevékenységét, a Merlin Színház (Jordán Tamás), a Jazz meg Az együttes (Geszti Péter), a Sanyi és Aranka Színház (Lukáts Andor) működését.

A Szépművészeti Múzeumot ibér, kopt és parthus kisplasztikai alkotások megvásárlásához nyújtott adománnyal, valamint egy etruszk amphora és egy stamnoid olla ajándékozásával támogatta.

Budai György volt a producere BMC által kiadott Dés László Akasztottak című lemeznek.

Producerként létrehozott filmjei

Kalózok 1999

Portugál 1999

Macerás ügyek 2000

Nexxt 2001

Kísértések 2002

Jött egy busz 2002 (Magyar Filmszemle (2003) – díj – a legjobb producer)

Libiomfi 2003 (Magyar Filmszemle – díj – a legjobb producer)

A 34. filmszemlén a Filmjus produceri díj nyertese lett.

Halálakor Jancsó Miklós Dialóg Budai György Halálára címmel emlékezett meg kivételes személyiségéről (Holmi 2007)

Nagy Árpád Miklós ókorkutató, a budapesti Szépmûvészeti Múzeum Antik Gyűjteményének munkatársa az Ókor folyóiratban megjelent Kroisos Egy athéni ifjú síremléke című írásában emlékezett meg Budai Györgyről.

Kovács Ferenc zene- és képzőművész Budai György emlékére írta a Somogyi Áldásos című dalt. (https://www.youtube.com/watch?v=o8qSEu0Tsjk).

A Budai György emlékére létrehozott alapítvány 2017-ben portréfilmmel emlékezett meg névadója mecénási tevékenységéről (rendezte: Jordán Tamás, zene: Kovács Ferenc, Kovács Sára)