Est Tatár Györggyel, a szellem emberével – 2011. október 7.

Tatár Gyuritól megtudtuk, hogy az ő meghatározó Gyuri képe egy büszke és önmagában álló embert mutat, aki magányosan ül az olyannyira fontos társaság közepén Vendégünk volt: Kozma Orsi énekesnő

A hirtelen jött rossz idő, az eső és a bedugult város ellenére további székeket kellet a terembe hozni, hogy elférjünk.

2011. október 7-én a Klub vendégei Tatár György filozófus és Kozma Orsi énekesnő voltak.

Tatár Gyuri mibenlétét elég nehéz definiálni. Talán ő maga is filozófusnak nevezné magát, ha megkérdeznék, mi a foglalkozása, azonban ő valójában A Szellem Embere. Még a csepeli önképzőkről ismerjük, ahol egy viszonylag kisméretű szobában rendszeresen 15 – 20 ember hallgatta őt beszélni ókori zsidókról, görögökről, zelótákról, Nietzschéről, istenekről, az örök visszatérés mítoszáról, Izraelről, illetve gyakorlatilag bármiről, amiről éppen kedve volt beszélni, amivel éppen foglalkozott. Az hamar kiderült, hogy tulajdonképpen teljesen mindegy, miről beszél. Amit Tatár Gyuri mond, az egyszerűen érdekes. S ami a legkülönösebb az egészben: annak is érdekes, akit korábban egyáltalán nem érdekelt az a dolog, amiről mesél.

Ezt az élményt élhettük át újra a Klubban. Elmesélte első találkozását Budai Gyurival, egy bizonyos nagy légterű belvárosi lakás jótékonysági újrafestése alkalmából, ahol egyúttal Gyuri barátaival, az úgynevezett “sportolókkal” is egy füst alatt megismerkedett, és akikkel – nem kis meglepetésére – értelmesen és szórakoztatóan társalkodni tudott. Felidézte Gyurival közös könyvkiadási kísérletüket, érdek és különösebb cél nélküli baráti beszélgetéseiket, izraeli találkozásukat, és megtudtuk, hogy az ő meghatározó Gyuri képe egy büszke és önmagában álló embert mutat, aki magányosan ül az olyannyira fontos társaság közepén.

A beszélgetést ezúttal is – most már azt lehet mondani, hagyományosan – Váradi Júlia moderálta a maga profi, mégis nagyon személyes módján.

Aztán énekelt Kozma Orsi, a Gyuri által támogatott Jazz + Az egykori énekesnője, akiről kiderült, hogy Gyurit tulajdonképpen alig ismerte, mégis eljött a meghívásunkra. Köszönet érte. Mellesleg remekül énekelt. Hajlékonyan, játékosan és sokszínűen, mindannyiunk örömére.