Beszélgetés Al Ghaoui Hesna tudósítóval – 2009. május 22.

Hesnával Szegő András újságíró beszélgetett és vendégünk volt a Talamba ütőegyüttes

A Baráti Kör összejövetele most is a szokott helyen, a Hotel Parlamentben zajlott 2009. május 22-én. Al Ghaoui Hesnát, az MTV riporterét, és a Talamba ütőegyüttest hívtuk vendégségbe.

A Talamba finom kezdést választott – zenéjükből a természet hangjai szóltak. Gyuri emlékét ezúttal Ungváry Rudolf író idézte fel: a Nemzeti Emlékhelyen 1989-92 között születő emlékmű létrehozásának körülményeit, azt a meglepetést és csodálatot, amit az általa addig nem ismert üzletember tettrekészsége, hatékonysága és emberi kvalitásai váltottak ki belőle. Szavai nagyon személyesen szóltak és volt bátorsága nem megkerülni olyan kényes lelkiismereti kérdéseket is, amelyekről eddig nem sokan beszéltek nagyobb társaság előtt.

Al Ghaoui Hesnával Szegő András beszélgetett. Hesnáról kiderült, hogy nem tud azonosulni a média által ráragasztott “haditudósító” címkével, bár azt is bevallotta, hogy a veszély, az állandó úton levés, a gyors döntést kívánó szituációk és meleg helyzetek szenvedélyévé váltak. Önmagát inkább olyan tudósítónak tartja, aki szeretné megmutatni a konfliktushelyzetek hátterében zajló emberi drámákat, eloszlatni a köztudatot terhelő előítéleteket, lehetőleg egyenlő távolságot tartva az ellenséges felektől.

Aztán a végén elárulta, hogy golyóálló mellényt azért nem vesz fel, mert tönkreteszi a frizuráját, és mi megnyugodtunk: nem a “Hírek szerelmeseinek” egyik szuperhősnőjét láttuk magyar-arab kivitelben, hanem egy kedves, gyors észjárású fiatal nőt, akiben annak ellenére megmaradt a játékosság és vagányság, hogy nagyon komolyan veszi a munkáját.

Aztán a végén újra a Talamba jött egy fergeteges szerb kocsma- és tánczenével. Alighanem sokat fogunk még hallani róluk.