Budai György emlékest – 2012.február 20.

Már öt éve nincs köztünk. Együtt töltöttünk egy estét, mintha ma is velünk lenne, barátok közt, irodalommal, zenével! Közreműködtek Jordán Tamás, Kovács Ferenc, Miklós Marcell, Csizmadia Anna és mások.

A Budai György Emlékalapítvány 2012. február 10.-én tartott klubestjén az irodalom, a zene, és finom borok is helyet kaptak.

Az estét Gyuri emlékére történő koccintás nyitotta. Öt éve nincs köztünk.

Nagy Árpád Miklós felolvasta Gyuri emlékére írt esszéjét (Kroisos egy athéni ifjú síremléke).

Ezek után Kovács Ferencnek a Gyuri emlékére írt, Somogyi Áldásos című dalát hallgathattuk meg, a szerző és Csizmadia Anna, az alapítvány támogatottja előadásában.

A résztvevők részleteket hallottak Thomas Mann: József és testvérei című regényéből – Miklós Marcell színművész, az alapítvány támogatottja előadásában.

Az estét végül Jordán Tamás zárta, akitől Babits Mihály: Jónás könyve című költeményét hallhattuk.

Jelen van belőled az önmagunkon átszűrt, megérlelt, a személyünkön át sokszorosan visszatükröződő esszencia.

Kroisos szép, erős – és halott.

Kroisos síremléke távolról sem csupán azt az általános képet idézi fel, amit ma nekünk jelent (kb.: Istenem, milyen derék fiú volt!). Rituális formát teremtett emlékezetének felidézéséhez: állj meg, gyászold meg, ilyen szép és erős volt, élete csúcsán halt meg, héróshoz hasonlóan, akinek a halála nem bukás, hanem beteljesedés.

Az archaikus görög felfogás számára Kroisos halála nem tragikus baleset, hanem a condition humaine beteljesedése. A férfi sorsa, hogy harcos. Valahányszor csatába indul, szerettei úgy köszönnek el tőle, hogy talán ez lesz az utolsó harca. Kroisos halálának ez az aspektusa itt és most felfoghatatlan számunkra.

Az általuk emelt emlékmű egyetlen akarattá összpontosuló hatalmas erőfeszítés, hogy szembeszegüljenek az ifjú halálával. A tényén nem változtathattak. Azzal szálltak szembe, harcost eltemető harcosként, hogy alakja elmerüljön a feledésben, hogy vele együtt az emléke is elenyésszen. Ezért újjáalkották Kroisost, versben és szoborban héróssá formálták. Abban bíztak, nevének híre kél. Abban bíztak, az emlékezés megküzdhet az elmúlással. A hérós emléke is lehet erős, mint a halál.

Nagy Árpád Miklós Budai György emlékére született írásának teljes szövege