Vendégeink voltak Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek -2013. április 5.

Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművész házaspárral Váradi Júlia beszélgetett. A honlapunkon megtekinthető Szüts Miklós Dunapart, november című 2006-ban született festménye, amelyet a Budai Györggyel való találkozása emlékére készített.

Találkozás Szűts Miklós és Vojnich Erzsébet festőművészekkel

2013. április 5.

Micsoda egy szó, művészházaspár. Nem tudni (legalábbis én/mi nem), ki kezdte el így emlegetni őket, és megkérdezni is elfelejtettük, hogy ők ezt vajon szeretik-e. A festő nyugtalan, a festőnő nyugodt. Természetesen a nyugtalanság a nyugalom, a nyugalom a nyugtalanság elfedésére szolgál.

(Tetszett volna nem művészházaspárnak lenni, akkor nem volnának ezek a ráncigálós, szimmetriázó mondatok.) Mindenesetre ezen az estén egy festő házaspár – Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós – volt a Klub vendége, akik közös albumot is adtak ki, így talán annyira nincs ellenükre ez az együtt emlegetés. A beszélgetés Váradi Júlia segítségével zajlott.

Mindketten jól ismerték Gyurit. Azon kevesek közé tartoztak, akik nem kértek tőle semmit, egyszerűen csak kölcsönösen élvezték egymás társaságát. A beszélgetés során felidéztek egy bizonyos összetört biedermeier széket, bosszantóan biztos ízléssel összeválogatott, de aztán soha meg nem vásárolt festményeket, Szűts Miklós Gyurival készült rádióriportját, a 301-es parcellában – kegyelmi pillanatban – megszülető Jovánovics féle 56-os emlékművet és újra kimondódott az, ami már többször: hogy a rendszerváltás utáni Magyarországon élt egy Budai nevű figura, aki egyfajta mecénás szerepét magára öltve és azt teljesen egyéni módon értelmezve – nyomott hagyott maga után, olyant, amiről ma is beszélünk és beszélgetünk.

Szűts Miklós és Vojnich Erzsébet jó humorú, némileg szarkasztikus stílusa által vezetve, festményeiket diákon nézegetve pár lépéssel beljebb kerültünk abba a világba, ahol a képek születnek, majd tovább írják saját történetüket.

(A szövegben szereplő dőlt betűs mondatok Esterházy Péter: Most jut eszembe, mégis van művészet c. írásából valók, amelyből Sárai Tícia olvasott fel részleteket)