Klubest Budai György filmproduceri tevékenységéről – 2014. november 14.

Ezen az estén Muhi András producer és Kamondi Zoltán rendező voltak a Klub vendégei. A beszélgetést – mint rendszerint – Váradi Juli moderálta. Megnézhettük a „Legkisebb film a legnagyobb magyarról” című, Gyuri által támogatott rövidfilmet – ahogy a www.magyarfilm.hu jellemzi: áldokumentumfilmet – amely a maga idejében a milliárdos költségvetésből készült Hídember „mezítlábas” ellenpontja volt. A Stefanovics – Kálmánchelyi – Végh szerzőhármas esetlenséget mímelő, valójában okos és maró humorú ökörködésén annak idején azt hihettük, röhögünk egy jót, aztán hamarosan elfelejtjük. Ehhez képest a film erősebb és aktuálisabb, mint amikor készült.
A Muhival és Kamondival folytatott beszélgetés során kirajzolódott előttünk a magyar filmgyártás keserű helyzete, amelyből – a tisztességes játékszabályok és a filmes minőség teremtéshez nélkülözhetetlen pénz mellett – épp az olyan szilárd értékítéletű és kockázatvállaló figurák hiányoznak, mint Gyuri volt.