Est Gőz Lászlóval, a zene mesterével – 2009. október 16.

A csiga egy hangzó test, amely hétszer kanyarodik, mire önmaga végére ér

A címben szereplő tényt, Gőz Lászlótól, a Zeneművészeti Főiskola tanárától, (aki mellesleg harsonaművész, üzletember, lemezkiadó, a kortárs zenei központ leendő létrehozója és még ki tudja mi minden) tudtuk meg, aki október 16-án vendégünk volt a Baráti Klubban.

Az eredeti program Milos Forman Amadeus filmjének elemzése lett volna, Gőz Laci azonban úgy gondolta, inkább zenetörténet órát tart. Nem bántuk meg.

Az alapoktól kezdtük: hogyan keletkezett a zene? A madarak hangjának utánzásából, az őshangból, a saját szívritmus megfigyeléséből, munkadalokból? A kérdés kérdés maradt, az azonban kiderült, hogy a zene csoda, mert minden zaj és zörej lehet muzsika, ha rend szervezi össze. Kiderült, hogy zeneművet nem csak hangszerekre lehet írni, hanem például mozdonyhangokra is, s egy oboista improvizálhat saját szívének kihangosított dobbanására, úgy hogy közben mellesleg megváltoztatja saját élettani ritmusát.

Persze Gyuri is újra megjelent. Megtudtuk, hogy fej-fej mellett haladó verseny zajlott Gyuri és Gőz között: ki költ el több pénzt hiábavalóan kultúra támogatásra?

Aztán a végén jöttek a csigák. Gőz Laci hosszan matatott egy nagy fekete táskában, majd gyönyörű, különböző méretű tengeri csigákat pakolt ki az asztalra. Újabb kotorászás után apró elektromos szerkentyűkkel vacakolt, majd a csigák életre keltek és megszólalt a ZENE! Egyszerűen gyönyörű volt. Köszönjük.