Est Fehér László festőművésszel – 2011. március 18.

“Akár múzeumigazgató is lehetett volna, olyan csalhatatlan érzékkel választotta ki a legjobb minőségű műtárgyakat, és ez az ízlés a gyűjteményében is megjelent.”
Bemutattuk Csizmadia Anna vajdasági zenei középiskolás énekesnőt.

2011. március 18-án lezajlott a Baráti Klub újabb rendezvénye. Vendégünk ezúttal Csizmadia Anna vajdasági énekes és Fehér László festőművész volt.

Anna hangját a you tube-on fedeztük fel, a temerini tinifesztivál nyertesének hangja nagyon megtetszett nekünk, szerettük volna, hogy sokan megismerjék. A Bácskertesről származó szabadkai zenei gimnazista lány nem csak egyéni, erőteljes és mégis hajlékony hangjával, de személyiségével is levette a lábáról a jelenlevőket, beleértve a meghívott zenei szakértőket, Kovács Ferit és Kovács Balázst is.

Az est második részében Fehér László festőművésszel beszélgetett Váradi Júlia – a háttérben a Fehér által Gyuriról festett kép életnagyságú fotó-reprodukciójával. (a fotó Kovács András munkája). Megismerkedtünk a kép születésének körülményeivel, és egyúttal azt is megtudhattuk, hogy Fehér különös, és alighanem nehezen utánozható pszichológiát művel: az emberek személyiségét és viselkedését úgy próbálja megfejteni, hogy lefesti őket. Gyurira emlékezve megjegyezte: akár múzeumigazgató is lehetett volna, olyan csalhatatlan érzékkel választotta ki a legjobb minőségű műtárgyakat, és ez az ízlés a gyűjteményében is megjelent.

Sokat megtudtunk a műtárgyak utóéletéről és különös – gyakran egy kanna bor és egy rúd szalámi által katalizált – vándorlásáról, a magyar képzőművészeti életnek a szolidaritásról és együttműködésről vallott sajátos felfogásáról, azokról a pillanatokról, ahogyan a terméketlen próbálkozások után egyszer csak megmutatja magát a születendő mű.

Akik csak egy kicsit is járatosak a képzőművészetben, pontosan tudják, hogy Fehér László neve jól cseng bárhol a világban. Most azt is megtudtuk, hogy a márkanév mögött érzékeny, jó humorú és pozitív energiákra éhes ember él.